Hur går det till på tävling

Tävlingsanmälan

Alla som skall tävla för Valfjällets SLK anmäler sig själv via ”IdrottOnline-tävlingskalendern” på klubbens hemsida, till den tävling som man är intresserad av. Du hittar tävlingskalendern under Träningsgrupper -> Tävlingskalender. Man kan se på inbjudan när anmälan skall vara gjord. Om man inte tävlat tidigare måste man vara ute i god tid innan anmälningstiden går ut, kontakta din lagledare i god tid innan första tävlingen.
Kontaktuppgifter till lagledaren och dina tränare hittar du under Träningsgrupper och vidare till just ditt barns åldersgrupp.
För att kunna anmäla sig via tävlingskalendern måste man vara medlem och upplagd som aktiv åkare i medlemsregistret samt ha tillgång till Valfjällets anmälnings kod. Detta kan lagledaren för träningsgruppen hjälpa till med om man inte tävlat tidigare.

Tävlingsavgifter
Startavgifterna för aktiva åkare betalas av klubben om inget annat meddelas. Liftkort köps av var och en vid tävlingstillfället.
Vanliga nivåer är ca. 80-150 kr för liftkortet. OBS, Arrangerande förening har inte alltid möjligheter att ta kort!

Tävlingsdagen
Kom i god tid till tävlingsbacken, senast 30 minuter innan banbesiktningen bör liftkort vara inköpt och en nummerlapp uthämtad. Nummerlapparna hämtas normalt ut av den som kommer först från klubben så kolla med en klubbkompis om du är osäker på var nummerlapparna finns.
Det är inte ovanligt med upptill 150 tävlande så det kan vara ganska mycket folk innan alla kommer ut i backen.
Tid för besiktning av banan och start av första åket kan man läsa ut av tävlingsinbjudan, vidare brukar en normal tävlingsdag fortsätta med en lunchpaus som följs av en ny banbesiktning och andra åket. Tävlingsdagen slutar vanligen kl. 15-16 med prisutdelning. Avsätt alltså en heldag och ta med lunch och mellanmål och ett glatt humör.
Innan banbesiktningen samlas åkarna uppe vid starten. Var i tid, eftersom när besiktningstiden startar så börjar vi besiktningen oavsett om inte alla är där, besiktningstiden är normalt 30 minuter.
På tävlingar skickar normalt inte klubben med några ”tränare”, man kan därför inte förutsätta att någon från klubben ska ”ta hand” om ditt barn. Det finns dock i stort sett alltid föräldrar med skidor, så kolla med någon av dessa om du inte har möjlighet att bli med ditt barn.
De yngre åkarna besiktar normalt gruppvis och om någon är osäker på hur detta går till så kan man kontakta lagledaren för mer information i god tid innan.
Häng i första hand på din träningsgrupp eller så finns det alltid någon annan förälder som ställer upp. Kom ihåg att nummerlappen ALLTID ska vara synlig när man besiktar banan
Innan start kollar man hur banan går och var svårigheterna finns, man besiktar banan. Det finns olika sorters banbesiktning och vilken som gäller för tävlingen bestäms vid lagledarmötet innan tävlingen.
Has-besiktning: Man plogar/hasar (2) portar i taget, stannar och kollar. Detta är den vanligaste besiktningen.
Instick-besiktning: Man får INTE hasa inne i banan utan man åker in utifrån, stannar och kollar och backar sedan ut i samma spår. (Används sällan)
Observera att man inte får köra banan. Detta leder till DISKNING !


Dags för start….
De yngsta tjejerna (U0-8 år) startar oftast först och sedan är det killarnas tur. Därefter flickor/pojkar U10, sedan flickor/pojkar U12 och så rullar det på.
Alla får normalt köra 2 åk i ungdomstävlingar även om man kör ut i första åket.
Efter sista tävlande för varje åk gås port domarprotokoll mm igenom, därefter följer protest-tid 15 minuter för eventuella diskvalificeringar.
Sist är det PRISUTDELNING.

Frågor
Har ni frågor om tävlingar, vart backar ligger, tider med mera, prata med lagledaren eller med någon förälder som varit med några år. Kom ihåg att inga frågor är för små, stora, dumma eller betydelselösa för att ställas!